Vitamine D tekort

Een vitamine D tekort – hoe ernstig kan het nou helemaal zijn?

Je voelt je slecht? Meid, dat is gewoon de winter! Nog even volhouden dan is het weer lente en ben je zo van je vitamine D tekort af!

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik heb het vaak gehoord. In combinatie met 'zou zo'n daglichtlamp niet wat voor jou zijn?'

We zijn allemaal ziek

Oké, oké, overdreven header maar het is wel zo. Zelfs mensen die weinig last hebben van een winterdip kunnen last hebben van een vitamine D tekort. Problemen waar je tegenaan kan lopen:


  • Futloosheid en een zwak gevoel, vooral in de spieren
  • Verzwakt immuunsysteem, veel ziek zijn
  • Algehele malaise (altijd een leuke, maar combineer de winterdip met zwakke spieren en steeds ziek zijn, dan kan je dat best algehele malaise noemen!)

Wanneer je verder gaat kijken wordt een vitamine D tekort vaak gelink aan kanker, hartfalen en osteoporose. 

Er is zelfs inmiddels aangetoond dat wanneer je bloedwaarde vitamine D lager is dan 50, je een 30-50% grotere kans hebt op prostaat-, darm- en borstkanker. Best heftig dus!

Hoe het zit met de bloedwaarde bij een vitamine D tekort

Wanneer er sprake is van een vitamine D tekort hangt af van wie je spreekt. Algemeen wordt in Europa aangenomen: 
< 10 nmol/l = levensbedreigend
< 30 nmol/l = ernstig tekort
< 50 nmol/l = tekort
75-80 nmol/l = goed om na te streven

Toen ik bij mijn dokter kwam met de zojuist beschreven 'algehele malaise en tergende moeheid' bleek dat ik een bloedwaarde van 28 had. Na een stootkuur van 6 weken zat ik op 67. Volgens de dokter heb je dan officieel dus geen tekort meer.
Vervolgens werd ik door velen uitgelachen en is me verteld dat bovenstaande richtlijnen hetzelfde zijn als de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheden: precies genoeg om niet het loodje te leggen, maar lang niet genoeg om je goed te voelen.

Wat meer gebruikelijk is:
75-80 nmol/l = minimaal nodig om algehele malaise te voorkomen
>120 nmol/l = goed om na te streven (normaal in zonnige landen) 
< 250 nmol/l = wenselijk voor een goed humeur en goede gezondheid

Zonneschijn

Maar liefst 90% van de vitamine D in ons lichaam wordt aangemaakt door onze huid, onder invloed van UVB-straling. Dit houdt dus in dat je snel een tekort oploopt wanneer je veel binnen zit, maar ook wanneer je fervent smeerder van zonnebrandcrème bent. 

En dan nog iets flauws: in Nederland is de zon niet fel genoeg om het hele jaar door vitamine D op te kunnen wekken. Dat lukt je alleen van april tot oktober rond het middaguur. Oftewel: ga jij in de zomermaanden niet of nauwelijks naar buiten in je lunchpauze? Vitamine D tekort. Ga je wel naar buiten maar heb je lange mouwen of sta je in de schaduw? Vitamine D tekort.

En gezonde voeding dan?

Wie een beetje kan rekenen weet inmiddels dat maar een klein percentage van de vitamine D in je lichaam komt van gezonde voeding. En dan alleen nog van vette vissen en bepaalde paddenstoelen. 
Dit is natuurlijk ook waarom veel producten tegenwoordig vitamine D toegevoegd krijgen, denk aan margerine en sinaasappelsap. 

Al met al lang niet genoeg om te compenseren wanneer je een vitamine D tekort hebt!

Wat te doen bij een vitamine D tekort?

Wanneer je veel vage klachten hebt en je herkent in het risicoprofiel van binnenzitter/crèmesmeerder dan raad ik je zeker aan om je bloed te laten testen. Maar liefst 36% van de gezonde jongeren (18-29 jaar) heeft een bloedwaarde van <50; kan je nagaan wat dat betekent voor ouderen bijvoorbeeld.

Een enorm tekort zoals wat ik had kom je niet zomaar meer te boven met een paar bezoekjes aan de zonnebank en een extra stukje zalm. Daar is een stootkuur voor nodig. Zes weken lang iedere week een dosis van 25.000 eenheden, en dan kom je dus net aan boven de gewenste grens uit. Nu is het een kwestie van verder ophogen met supplementen van 3.000 eenheden per dag.

Omdat ieders situatie verschilt ga ik geen advies geven over wat jij het beste kunt slikken, maar dat een supplement met vitamine D wonderen kan doen lijkt me duidelijk!


    De timing van dit stuk is misschien niet ideaal, omdat het dieptepunt van een winterdip voor veel mensen in februari/maart ligt. Desalniettemin heb je net kunnen lezen dat het in Nederland hartstikke moeilijk is om een vitamine D tekort te voorkomen en zou het ongeacht de periode van het jaar voor iedereen goed zijn om supplementen te slikken.

    Herken jij je in de klachten? Of heb je een vitamine D tekort (gehad)? Ik ben benieuwd naar jouw inzichten!

    Deel dit artikel met iemand die wel eens een vitamine D tekort zou kunnen hebben!

    Foto van A. L. op Unsplash

    Misschien vind je dit ook interessant om te lezen:

    Comments 1

    1. Ik heb ook een vitamine D tekort. Ben er in december denk ik achter gekomen omdat ik me ook zo moe en futloos en slapjes voelde. Ik slikte sindsdien een supplement maar toen het zonnetje terug begon te schijnen ben ik er weer mee gestopt. En nu ben ik terug begonnen omdat ik laatst ook las dat wij eigenlijk nooit genoeg vitamine D op kunnen doen om een periode te overbruggen. En ik blijf sowieso al liever in de schaduw dus ik denk niet dat ik veel vitamine D uit de zon haal.

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

    CommentLuv badge

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.