Warm water met citroen

Het voordeel van: warm water met citroen

In “Het voordeel van” pak ik iedere maand een gezondheidsvoorschrift wat je waarschijnlijk welbekend is en ga ik erop in. Want je weet het wel, maar wat is dan eigenlijk het voordeel van het daadwerkelijk doen?

Deze reeks wil ik beginnen met iets wat ik al 100 jaar hoor: je dag moet je beginnen met warm water met citroen. Modellen zweren hun slanke lijn erbij, healthfreaks hebben hun halve gezondheid aan dit wonderdrankje te danken. Leuk voor ze! Werkt dit ook voor de gewone mens?

Waarom moet het eigenlijk warm water zijn?

Laat ik daar eens mee beginnen. Want water met citroen is niet goed genoeg, het moet wárm water met citroen zijn. Veel mensen vinden het helemaal niet lekker om warm water te drinken, dus er zit vast een reden achter.

Ik kan twee redenen vinden: het drinken van warm drinken vindt zijn origine in Oosterse culturen, Ayurvedische methodes raden het vaak aan. Types zoals ik (Vata) hebben baat bij warme dranken om hun gemoedstoestand en lichaam rustig te houden (is echt waar in mijn geval).

Daarnaast wordt het aangeraden omdat het minder heftig is voor je lichaam op de vroege ochtend. Als je een glas koud of loeiheet water naar binnen gooit dan moet je lichaam moeite doen om daar iets mee te doen. Lauwwarm (dus lichaamstemperatuur) water maakt je lichaam langzaam wakker en kost weinig energie om te verwerken.

Warm water met citroen

Wat gebeurt er als je warm water met citroen drinkt?

Even kort op een rijtje, een aantal van de voordelen die het drinken van warm water met citroen met zich meebrengt:

 • Hydrateert je lichaam

  Gedurende de nacht heeft je lichaam veel vocht verloren, daarnaast heb je ook zo’n 7 a 8 uur niets gedronken. Je doet er dus goed aan überhaupt water te drinken als je wakker wordt.

 • Verbetert je zuurbalans en spoelt je lichaam

  Veel eten en drinken wat we binnen krijgen, maar ook bijvoorbeeld uitlaatgassen en weinig beweging verzuren je lichaam. Citroensap bevat veel potassium, wat bijdraagt aan het alkaliseren van je lichaam; ontzuren. Citroensap is ook goed voor je lever en andere organen, het geeft ze een kickstart waardoor je lichaam harder gaat werken om de binnenkant schoon te houden.

 • Boordevol met anti-oxidanten

  Anti-oxidanten zijn goed voor je! Ze bestrijden je vrije radicalen (iemand anders die bij deze term een soort provo’s in de bloedstroom visualiseert?!) en zorgen ervoor dat je er op de lange termijn minder oud uitziet en minder kans hebt op chronische ziektes en kanker.

 • Heel goed voor je buik (en de spekvellen die op je buik wonen)

  Het warme water in combinatie met het citroensap geven je buik een kickstart in de ochtend. Je stoelgang komt beter op gang en je hebt minder gauw een opgeblazen gevoel of maagzuur (door de zuurbalans). De pectine in het citroensap geeft je langer een vol gevoel, en minder honger betekent minder spek.

 • Geeft je een energieboost

  De negatief geladen ionen in citroensap zorgen ervoor dat je lichaam energie krijgt, in plaats van dat het je lichaam energie kost. Zeg je kopje koffie dus vaarwel en drink warm water met citroen.

Leuk man. Werkt het echt?

Ja! Althans, de korte termijn effecten die ik hierboven noem zijn bij mij duidelijk aanwezig.

Mijn stoelgang is stukken beter als ik de dag begin met warm water met citroen. Ik voel mijn hele buik een soort blij worden als ik het naar binnen giet. Ook voel ik me energieker en fitter op dagen dat ik met dit drankje ben begonnen. Het is gewoon een wat frissere start van je dag, en maakt een kop koffie wat mij betreft écht overbodig.

Of ik er jonger uit blijf zien en geen enge ziektes ontwikkel moet natuurlijk nog blijken, maar ik ga zeker door met dit ochtendritueel!


Tot zover aflevering 1 van “het voordeel van”! Leuk om op deze manier bekende gezondheidsvoorschriften onder de loep te nemen!

Heb ik je overgehaald om warm water met citroen te gaan drinken ’s ochtends? Of was je al goed bezig?!

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen:

Comments 13

  1. Post
   Author
  1. Post
   Author
 1. Hee, dit wist ik niet! Ik weet niet of het echt werkt op de lange termijn. Maar ik heb een citroen in huis, dus morgenochtend ga ik het proberen! (Ik drink wel al vaak warm water – zonder thee :P, dus dat zal niet zo heel erg wennen zijn).
  Josephine onlangs geplaatst…Een heel victoriaans hondjeMy Profile

  1. Post
   Author
 2. Wat een leuke post! Ik drink serieus elke ochtend warm water met citroen. Eigenlijk gewoon omdat ik het lekker vind en om de vitaminen. Ik merk serieus dat het mijn lichaam goed doet. Ben veel energieker. Of het zit tussen m’n oren? En nu je zegt dat je hierdoor veel beter naar de toilet gaat…dat heb ik ook!
  Aneta onlangs geplaatst…Favorite Friday: Mijn favoriete kookboeken + winactieMy Profile

  1. Post
   Author

   Wat goed dat je dit altijd doet! Ik moest het mezelf echt aanleren! Dat energieke merk ik ook echt, op citroensapochtenden heb ik totaal geen hang naar koffie of iets dergelijks.

  1. Post
   Author

   Dankjewel! Wat vervelend dat je last van je buik hebt, dat is zo irritant. Bij mij werkt het citroensap ’s ochtends echt heel goed voor mijn buik, heb prikkelbaar darmsyndroom dus buikproblemen ken ik, en op de dagen dat ik warm water met citroen drink heb ik er merkbaar minder last van. Hoop dat het helpt bij jou!

 3. He wat leuk! Ik heb het volgens mij een paar keer geprobeerd maar ik ben te lui om het dagelijks te doen. Meestal drink ik meteen koffie als ik mijn ogen open heb. Ik ga me er weer eens aan wagen en kijken of ik verschil merk!

  1. Post
   Author

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.