Ziek door weersverandering

Ziek door weersverandering, wat doe je eraan?

Misschien had jij er vroeger ook wel zo eentje: die gekke oom met dat litteken op zijn knie die bij hoog en bij laag beweerde dat hij daarmee het weer kon voorspellen. Gek genoeg bleek hij echt weergevoelig en had hij het 9 van de 10 keer bij het rechte eind en ging het inderdaad regenen als hij dat zei.

Jeukende littekens zijn slechts 1 van de dingen die aangeven dat mensen wel degelijk het weer kunnen voorspellen, zonder Erwin Krol te moeten raadplegen. En hoewel littekens die weersverandering voorspellen een geinige party trick zijn, kan ziek worden bij veranderend weer heel vervelend zijn. Wat is het, en wat doe je eraan?!

Wat is ziek zijn door weersverandering eigenlijk?

Nouja, dat ligt eraan wat je onder 'ziek zijn' verstaat; laten we daar eens mee beginnen!
Want wanneer je googelt op 'weersverandering', dan zie je daar al gauw woorden als 'diarree' en 'pijn' achter verschijnen. Ze worden op de voet gevolgd door 'pijnlijke gewrichten', 'benauwd' en 'hoofdpijn'. We kunnen dus wel stellen dat het voor iedereen verschilt, maar voor niemand (die er last van heeft) een pretje is.

Overigens zijn veel meer mensen dan je denkt weergevoelig: mensen krijgen een slecht humeur, werknemers nemen grotere risico's tijdens het werk en er vinden zelfs meer bedrijfsongevallen plaats.

De reden dat ik er zelf ooit op ben gaan zoeken is hoofdpijn. Ik heb namelijk nooit hoofdpijn, echt nooit. Zelfs na een avondje stevig stappen zie je mij niet kermend liggen met koppijn. Dus áls ik dan een keer hoofdpijn heb dan weet ik niet waar ik het zoeken moet. Zeker niet als het een hoofdpijn is die zeurderig begint en steeds erger en erger wordt totdat ik haast scheel kijk.
Ik heb wel eens aan migraine gedacht, als het erg is dan komen er ook buikklachten bij en voel ik me algeheel verschrikkelijk rot. Ik heb me zelfs meer dan eens ziek gemeld bij werk of afspraken omdat ik me zo ziek voelde.

Echter, ik kwam erachter dat mijn klachten als een donderslag bij heldere hemel (you see what I did there?!) verdwenen bij de eerste onweersklappen. Zodra de weersverandering er was voelde ik me weer kiplekker. What kind of sorcery is this?!


GezondheidGezondheid

The ions are coming!

Ionen ziek door weersverandering

Met een weersverandering op komst verandert het aantal positief en/of negatief geladen ionen in de lucht. Even gemakkelijk verteld: als er veel elektriciteit in de lucht hangt dan zijn er veel positieve ionen te vinden en dat vinden lichamen niet leuk, die houden meer van negatieve ionen.
Hoe hoger deze druk, hoe erger de symptomen. Dat verklaart bijvoorbeeld waarom een heftige zomerstorm je lichaam veel erger beïnvloedt dan als het in de herfst een dagje zonnig is en de dag erna regent.

Mensen hebben negatieve ionen nodig, want die helpen bij de stofwisseling. Waar het op neerkomt: met te weinig negatieve ionen verstoort je hormoonhuishouding, je bloeddruk, de aanmaak van serotonine, je zuurstofopname, etc. Eigenlijk alles dus waardoor jij je normaal gesproken kiplekker voelt.
(Als je nu supergeboeid bent door ionen, lees dan dit artikel even door, heel helder uitgelegd)

Naast weersverandering zorgt onze leefomgeving ook voor een verandering in ionen. Om kort te gaan: negatieve ionen vind je vooral in het bos, bij watervallen, na een verfrissende zomerbui, aan zee, etc.
Ze zitten dus niet in je met airco-verkoelde kantoor naast de snelweg, waarvan het raam niet open kan en er ook nog een printer staat.

Dus, mevrouw Stemband, wat hebben we nu geleerd?!

Als jij één van die mensen bent die erge last heeft van ziek zijn bij weersveranderingen, dan moet je dus zorgen dat je je negatieve ionen op orde krijgt. En dat doe je als volgt:

  • Houdt uw ramen en deuren geopend. Veel doorluchten zodat de positieve ionen, die door jouw goed geïsoleerde, met elektronica gevulde huis zweven, naar buiten kunnen.
  • Haal eens een zwabber door je huis. Positieve ionen blijven 'plakken' aan stofdeeltjes, dus zorg dat je huis schoon is.
  • Schaf een ionisator aan, deze machines genereren negatieve ionen die de boel weer rechttrekken. Ideaal voor bijvoorbeeld het bovengenoemde luchtdichte kantoor.
  • Ga naar buiten! Als jij je ziek voelt door de weersverandering die in de lucht hangt, blijf dan niet binnen liggen. Zoek een zo schoon mogelijk stuk natuur op en zoek alle negatieve ionen die je maar kan vinden! Gotta catch 'em all!

Als ik die hoofdpijn voel opkomen dan check ik meestal meteen het weerbericht zodat ik weet waar het vandaan komt, dan kan ik er wat aan doen!

Ziek zijn door weersverandering verklaart voor mij overigens ook mijn enorme voorliefde voor gigantische, keiharde onweersbuien! Love them! (En nu weet ik dus waarom, eindelijk me weer beter voelen!)

Ben jij ook weergevoelig en wel eens ziek geweest door weersverandering? En zo ja, heb je nog goede tips?

Deel dit artikel met je zieke vrienden


Misschien vind je dit ook interessant om te lezen:


Afbeelding van David Mark via Pixabay

Comments 1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.