Bananenbrood koffie chocola

Bananenbrood met koffie en chocola; een heerlijk bitterzoet tussendoortje

Het is altijd fijn om iets lekkers bij de hand te hebben. Om te voorkomen dat je enorm 'hangry' wordt. Of als lekkers bij de koffie wanneer iemand het in zijn hoofd haalt om onverwachts op bezoek te komen.

In beide gevallen is dit bananenbrood met koffie en chocola een goede optie. Met ongeveer 130 kcal per plakje en alleen maar goede ingrediënten zit je altijd goed.
Bewaar het bananenbrood in plakjes gesneden in de vriezer, zo heb je altijd een voorraadje!

Ingrediënten

 • Bananenbrood

  - 3 bananen
  - 3 eieren
  - 50 gram dadels (ontpit)
  - 1 shot espresso
  - 75 gram (super-)pure chocola
  - 150 gram bloem
  - 1,5 tl bakpoeder
  - Scheutje vanillearoma
  - Snuf zout
  - Snuf kaneel

 • Equipment

  Ik ga er vanuit dat je standaarddingen als mengkom en weegschaal sowieso al bij de hand hebt.
  - Cakevorm
  - Bakpapier
  - Keukenmachine of staafmixer

 • Optioneel

  Vervang de 150 gram bloem door 100 gram bloem en 50 gram kokosmeel, je bananenbrood met koffie en chocola krijgt hierdoor een klein korstje.

Bananenbrood met koffie en chocola

Hoe te maken: Bananenbrood met koffie en chocola

Een goede voorbereiding...

Maak een espresso, met een machine of oplos maakt niet uit, zorg alleen dat je geen grote kop koffie zet; een shotje is genoeg.

Verwarm de oven voor op 170 graden. Bedek ook meteen je cakevorm met bakpapier. Als je het bananenbrood niet ter presentatie hoeft op te dienen dan kan je bakpapier er gewoon grofweg in- en om vouwen. Eventuele kreukels maken dan uit, het gaat om de smaak. 

Wanneer je wel voor een prijswinnende presentatie gaat dan kan je het bakpapier het beste een beetje inknippen zodat er zo min mogelijk vouwen in komen te zitten. Je cakevorm invetten kan natuurlijk ook, maar op eigen risico. Bij mij is dit 0 van 100 keer goed gegaan; denk aan bananenbrood wat half blijft zitten in de cakevorm enzo.

Aan de slag!

Doe de bananen, dadels, eieren, de snuf zout en het vanille aroma in de keukenmachine. Laat draaien totdat het een egale massa is. Voeg als laatste de koffie toe terwijl je het geheel op lage snelheid mixt.

Doe de overige ingrediënten (meel, bakpoeder, kaneel) met elkaar in een mengkom en roer vast even door. 

Giet nu je natte ingrediënten in de mengkom bij je droge, doe dit niet in 1 keer. Doe elke keer een beetje en roer steeds goed door zodat je geen klonten krijgt.

Wanneer je een egaal deeg hebt (ik zeg deeg, maar het is een vrij natte massa) voeg je je chocola toe. Ik gebruik zelf deze 80% pure chocoladedruppels, maar als jij een hele pure reep in stukjes hakt dan is dat natuurlijk net zo lekker!

Bijna klaar

Giet het geheel in je cakevorm en bak in ongeveer 55 tot 60 minuten gaar. Bananenbrood met koffie en chocola kan je niet goed 'meten' met een prikker, de chocola is gesmolten en door de koffie blijft het sowieso een beetje nattig. Vertrouw op je gevoel en je oven.

Laat het bananenbrood goed afkoelen voordat je hem in plakjes snijdt.


Eet smakelijk!

Deel dit recept met anderen!

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen