Het is alweer een tijdje geleden dat ik mijn laatste recept online postte (het was deze preitaart) dus het werd hoog tijd voor een nieuw pareltje uit mijn keuken! Of eigenlijk: uit de keuken van mijn vriendin Daphne, want zij heeft dit recept ooit geïntroduceerd!
Als het winter is dan wil mijn lichaam graag een laagje wintervet kweken. Ik snak alle wintermaanden naar voedsel dat heerlijk verwarmt en het liefst bomvol zit met koolhydraten! Geef brood, aardappels en bonen! Of het verstandig is en matcht met mijn goede voornemens is een tweede, maar zo af en toe mag ik van mezelf best koolhydraatbommen eten.
Laat ik eerlijk met je zijn: bonenmeuk is niet aantrekkelijk. Het is ook niet heel gezond. Maar DAMN wat is het lekker én precies waar je zin in hebt na een koude winterdag.
Ingrediënten

Bonenmeuk
- Pot witte bonen in tomatensaus (400 gr.)
- 5 plakjes ontbijtspek
- Geraspte kaas
- 1 grote ui (of 3 kleintjes)
- 1 teentje knoflook
- Handje verse peterselie (gehakt)
- 4 eieren
Equipment
Ik ga er vanuit dat je standaard dingen als messen en snijplanken sowieso bij de hand hebt.
- Grote pan (hapjespan of wok)
- Ovenschaal
Hoe te maken: bonenmeuk
Verwarm de oven voor op 175 graden. Begin met het krokant bakken van de plakjes ontbijtspek. Deze haal je uit de pan als ze goed zijn.
Snipper ondertussen de ui en pers de knoflook.
Fruit de ui en knoflook in de pan. Als de uitjes glazig zijn voeg je de witte bonen in tomatensaus toe. Roer alles goed door.
Het is de bedoeling dat je de witte bonen in tomatensaus opwarmt in de pan, niet dat je ze krokant gaat bakken. Zet dus je vuur lager, maar niet te laag.
Verkruimel nu de krokante spek over de witte bonen in tomatensaus en voeg ook de geraspte kaas toe. Roer alles goed door totdat de kaas goed is gesmolten.
Zet het vuur uit en roer als laatste de peterselie door de pan.

Nu is het tijd om de witte bonen in tomatensaus om te toveren tot rasechte bonenmeuk!
Leeg de inhoud van de pan in de ovenschaal. Maak met de bolle kant van de lepel 4 kleine kuiltjes. Niet te diep!
Je gaat nu namelijk de eieren rauw op de bonenmeuk doen, en de kuiltjes voorkomen dat alle eieren aan 1 kant van de ovenschaal belanden. Maar het is wel de bedoeling dat de eieren de bovenkant van de bonenmeuk bedekken. De kuiltjes maak je dus vooral om de eierdooiers op hun plek te houden.
Als de eieren erop liggen dan zet je de schaal in de oven. Ik zet hem meestal een minuut of 20 gewoon in de oven en zet dan de grill even aan om het laatste beetje van de eieren gaar te krijgen.
Per persoon serveer je een schep bonenmeuk met een ei erop. Pas op: heet!
Oh man, tijdens het schrijven liep het water met in de mond! Echt waar, als je een dag hard hebt gewerkt en iets snel op tafel wilt hebben, of als je een lekkere lange wandeling hebt gemaakt: bonenmeuk is je vriend!
Wat vind je van dit afzichtige gerecht?! Ga je het een keer proberen?Let bonenmeuk rule!
Comments 7
Nog nooit van gehoord! Het klinkt wel lekker. Ik ben altijd gek op witte bonen in tomatensaus, haha.
Author
Ohhh, dan moet je deze echt een keertje gaan maken! Dit is witte bonen in tomatensaus-deluxe!
Wat schrijf je leuk! Origineel recept ook, lekker 😉 Liefs, Merel
Author
Lief van je, Merel! Dankjewel! Bonenmeuk is echt 1 van mijn favorieten, het lelijke eendje dat je hart wint 🙂
Wat een heerlijk eenvoudig recept!
Demi | StudioKOOK onlangs geplaatst…Foodboxchallenge: frisse salade met geitenkaas
Oh yum! Die ga ik proberen! Leuke naam trouwens, ‘bonenmeuk’ is vast een succes op een menukaart. 😛
Josephine onlangs geplaatst…Review: A Quiet Passion
echt super lekker en heel makkelijk! ik maak hem minimaal 1x in de twee weken!