kruidnoten koekjes met chocolade

Kruidnoten koekjes met chocolade; een heerlijke twist aan twee recepten!

Kruidnootjes! Ik ben altijd heel blij als die weer in de winkel liggen. Half augustus? Maakt me niks uit! Kom maar door!
Jan en ik zijn de perfecte match als het aan komt op chocolade kruidnootjes: hij melk en wit, ik puur. Toen we net met elkaar gingen heeft Jan eens heel lief een hartje van pure chocolade kruidnootjes voor me achtergelaten. Liever dan dat kan haast niet toch?!

Chocolade kruidnootjes in hartvorm neergelegd

Enige nadeel aan kruidnootjes: ik vind ze vaak te hard. Nadat ik er een paar heb gegeten voelt het alsof ik mijn tanden aan het afschuren ben.
Daarom besloot ik de natte droom onder de combinatie-gerechten te gaan creëren: kruidnootjes, maar dan smeuïg in koekjesvorm, mét natuurlijk chocolate chips voor die extra chocolade-kick.

Supersnel en gemakkelijk te maken, en zo zo lekker! En hee: niemand doet moeilijk als je in oktober koekjes eet. Dubble win!

Ingrediënten

Ingredienten kruidnootjes koekjes op tafel
  • Chocolate chip cookies

    - 225 gr gesmolten boter (kamertemperatuur)
    - 250 gr bruine basterdsuiker
    - 175 gr witte basterdsuiker
    - 300 gr bloem
    - 3/4 tl zout
    - 1 tl baking soda
    - 2 tl maïzena
    - 2 grote eieren
    - 2 tl vanille extract
    - Chocolate chips (ong. 250 gram)

  • Kruidnootjeskruiden

    - 24 ml kaneel
    - 6 ml nootmuskaat
    - 3 ml kruidnagel
    - 3 ml kardemom
    - 3 ml koriander
    - 3 ml gember
    - 3 ml anijs
    - 3 ml foelie
    - 2 ml witte peper
    Van alles heb je de gemalen/poedervorm nodig
    OF
    - 50 ml speculaaskruiden (ong. 3,5 el)

  • Equipment

    Ik ga er vanuit dat je standaard dingen als weegschaal en ovenplaat sowieso bij de hand hebt.
    - Handmixer met gardes en deeghaken
    - Grote mengkom
    - Spatel
    - Optioneel: ijsschep



Hoe te maken: kruidnoten koekjes met chocolade

Smelt ongeveer de helft van de boter. Aangezien je het op kamertemperatuur moet krijgen, raad ik je aan het kleinste, laagste vuurtje te gebruiken. Wanneer de helft gesmolten is doe je de andere helft in de pan. Dit zal smelten in de rest, en de temperatuur verder naar beneden halen.

Voeg in de mengkom de 2 suikers samen en giet hier de gesmolten boter bij. Met de gardes mix je het helemaal door elkaar. Doe nu de vanille extract en 1 ei erbij, mix weer door elkaar. Als het helemaal gemengd is mix je het tweede ei erdoorheen.

Suiker voor in de kruidnootjes koekjes

Doe nu de maïzena, baking soda, zout en de speculaaskruiden erbij. Roer het met je spatel vast even door, zodat je geen kruidenexplosie krijgt als je het met de gardes helemaal glad mixt. Door nu vast de kruiden toe te voegen, en niet zometeen bij de bloem, voorkom je dat er smaakbommetjes ontstaan in je koekjes. Alles is al helemaal goed doorgemixt!

Zelfgemaakte speculaaskruiden in kruidnootjes koekjes

Verruil nu de gardes voor de deeghaken, en voeg de bloem toe. Ik doe dit altijd in 2 delen, en door een zeef om klontjes te voorkomen. Als je het met de spatel vast doorroert wordt niet alles wit als je je mixer aanzet.
Je mixt nu alles door elkaar totdat je een glad koekjesdeeg heb.

Doe nu beetje bij beetje de chocolate chips door het deeg, en roer deze met je spatel helemaal door totdat ze gelijk verdeeld zijn.

Deeg kruidnootjes koekjes

Optie 1: meteen afmaken

Verwarm de oven voor op 180 graden. Laat het deeg 10 minuten rusten in de koelkast. Schep nu met de ijsschep gelijke bolletjes op een bakplaat met bakpapier (niet platduwen!). Bak in 10-14 minuten totdat ze crispy aan de rand zijn, maar nog zacht in het midden.

Balletjes koekjes voor de oven

Optie 2 (voorkeur): deeg laten rusten

Laat het deeg 10 minuten rusten in de koelkast. Schep nu met de ijsschep gelijke bolletjes en leg op een plaat/bord met bakpapier. Dek goed af met folie en laat het minimaal 4 uur, tot één dag staan in de koelkast.
Wanneer je ze gaat afbakken verwarm je de oven voor op 180 graden en leg je de bolletjes op de bakplaat met bakpapier.
Bak de koekjes in 12-16 minuten af.

Als je geen ijsschep hebt: met een eetlepel en je handen kan je ook prima bolletjes maken.

Koekjes na het bakken

Met de hoeveelheid in dit recept maak je heel erg verschrikkelijk veel koekjes, ik heb ze eigenlijk niet geteld (want we hebben ze te snel opgegeten) maar ik gok een stuk of 25. Voordeel: de balletjes deeg kan je gewoon invriezen! De helft nu afbakken en de andere helft voor later bewaren dus. Dubbel plezier van je effort in de keuken!

OMG Kruidnoten koekjes met chocolade! Ik hoop dat jullie net zo enthousiast zijn als ik! Tag je me op Instagram als je ze maakt en daarna (uiteraard) met de hele wereld deelt?!

Deel dit met iemand die ook gek is op kruidnoten, koekjes en chocolade!

Misschien vind je dit ook interessant om te lezen:


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.