Zo, ben je klaar om je leven zoals je hem tot nu toe leefde gedag te zeggen? Vanaf nu wil jij namelijk elke dag Extremely Slutty Brownies en zullen als gevolg daarvan je tanden uit je mond vallen, je wordt extreem dik en waarschijnlijk kan je straks je huis niet meer uit.
MAAR DAT GEEFT NIET, WANT JIJ HEBT JE EXTREMELY SLUTTY BROWNIES!!
Waar de 'gewone' Slutty Brownies bestaan uit een laag chocolate chip cookies, ingelegd met Oreo's en afgemaakt met een laag brownies, gaan we hier nog een stapje verder. We doen er een laag karamel bij in het midden, én natuurlijk met zeezout nog een laagje bovenop. 1 Miljoen miljard kilocalorieën per serving en een absoluut watertandend publiek als je het voorschotelt.
De perfecte tegenhanger van supergezonde brownies en ook het recept wat ik een tijdje geleden totaal heb laten mislukken.

Normaal ben ik niet zo van het 'opdelen in stappen', maar aangezien dit uit laagjes bestaat is het wel zo gemakkelijk. Laat je niet uit het veld slaan door de lange lijst ingrediënten, het is veel van hetzelfde wat verdeeld is over de laagjes. De afmeting zijn soms wat vreemd, maar dat komt omdat het originele recept Amerikaans is, en zij anders meten dan wij.
Got it? Zin in? Aan de slag:
Ingrediënten

Chocolate chip cookie-laag
- 113 gram boter
- 57 gram bruine basterdsuiker
- 170 witte basterdsuiker
- 150 gram bloem
- 1 ei
- 1 1/4 tl vanille aroma
- 1/2 tl zout
- 1/2 tl baking soda
- 1/2 tl bakpoeder
- Ongeveer 85 gram chocolate chips (of Smarties, als je geen chips bij de hand hebt)Tussen- en bovenlaag
- 1 rol gewone Oreo's
- 1 blikje gecondenseerde melk
- 60 gram boter
- 4 el bruine basterdsuiker
Brownie-laag
- 150 gram boter
- 285 gram witte basterdsuiker
- 85 gram cacao-poeder
- 1/2 tl zout
- 2 tl vanille aroma
- 2 eieren
- 60 gram bloemEquipment
Ik ga er vanuit dat je standaard dingen als een weegschaal en pannen sowieso bij de hand hebt.
- Handmixer met deeghaken
- Grote mengkom
- Brownie bakvorm
- Bakpapier
- Een stevige spatel
Hoe te maken: Extremely Slutty Brownies
Begin met je oven voor te verwarmen op 180 graden. Leg een vel bakpapier in je bakvorm en zet je bakvorm op het rek uit je oven, met een stuk alu-folie eronder tegen eventueel lekkend karamel.
Chocolate chip cookies-laag
Snijd de boter in kleine stukjes en doe dit met de suiker in de mengkom. Mix met je mixer zo goed mogelijk door elkaar, kleine stukjes boter zijn niet erg, grote zijn niet handig.
Doe het ei en de vanille aroma erbij en mix nog een keer goed door, het zal nu lekker smeuïg gaan worden. Voeg nu de overige ingrediënten, behalve de chocolate chips, toe en mix het goed door elkaar totdat je een goed gemengd koekjesdeeg hebt. Er horen nu geen klonten boter meer in te zitten.
Roer nu met de spatel de chocolate chips er doorheen en spreid als je dit gedaan hebt het mengsel over de bodem van de bakvorm.
Zorg (zo goed en zo kwaad als het gaat) dat je laag deeg zo gelijk mogelijk over de bodem van je bakvorm verspreid is. Be prepared op vingers aflikken vieze handen.

Tussenlaag
Smelt de boter in een pannetje en voeg als dit gedaan is de suiker toe. Roer het met een (houten) pollepel door elkaar, totdat het geheel zachtjes borrelt. Giet nu de gecondenseerde melk erbij, en roer ook dit door totdat het borrelt. Zet het vuur nu uit en laat het een beetje afkoelen. Als je twijfelt, het hoort er zo uit te zien.
Brownie-laag
Zet de boter in een pannetje op het vuur om te smelten.
Doe in een mengkom de cacao-poeder en suiker bij elkaar, en roer door elkaar heen. Zorg dat er geen grote klonten suiker meer in zitten. Giet nu de gesmolten boter erbij en roer met de stevige spatel alles goed door elkaar heen.
Voeg de zout, vanille arome en eieren toe en roer wederom goed door, je krijgt nu een superglimmend glad mengsel.
Om de bloem er goed en zonder klonten doorheen te roeren is het handig om het in 2x 30 gram toe te voegen, i.p.v. alles in 1x.

Opbouwen maar!
Begin met een klein beetje karamel over de koekjeslaag te gieten. We gaan hier voor een subtiel extra laagje karamel, geen zwembad vol. Spreid het met de spatel voorzichtig uit zodat het gelijk verdeeld is.
Druk nu de Oreo's in de karamel, in een gewone browniebak-bak zijn dat er 4 naast elkaar en 3 onder elkaar. Zorg dat je ze duidelijk en recht legt zodat je het later met snijden niet verpest.
Giet nu het beslag van de brownies eroverheen. Zorg dat je tijdens het gieten het beslag al goed verdeeld zodat je het zo min mogelijk met je spatel hoeft te verspreiden; je loopt dan minder risico's de Oreo's van het plek te duwen.

the finishing touch
Zet je Extremely Slutty Brownies to-be in het midden van oven en bak in ongeveer 35 minuten gaar. De truc van het tandenstokertje om te checken of het gaar is gaat hier niet zo goed op, je prikt in een gooey laag met chocolate chips en karamel, dus het je stokje komt er sowieso 'vies' uit. Ga op je gevoel af en kijk goed naar de bovenkant.
Wanneer je de brownies uit de oven haalt en het nog lekker warm is, giet je nog een laagje karamel bovenop. Ook hiervoor geldt: subtiel please, er zit al genoeg in. Omdat het nog warm is kan je de karamel goed verspreiden zal hij glad afkoelen.
Strooi er grove zeezout overheen, naar smaak.

En dan nu waar het bij mij steeds mis gaat: wees niet te gulzig en laat je extremly slutty Brownies eerst extremely goed afkoelen. Eerst even buiten de oven, en het liefst nog ongeveer een uurtje in de koelkast. De middenlaag is zo gooey van alle karamel dat hij gewoon meteen 'leegloopt' als je hem aansnijdt voordat hij goed is afgekoeld. Zie Exhibit A:

Til het geheel voorzichtig met het bakpapier omhoog, en haal het bakpapier eraf. Snijd het nu in vierkanten, zodat in ieder vierkant een Oreo verstopt zit.
Leef jezelf helemaal uit, geneer je niet, eet er 3 en morgen nog eentje als ontbijt. You are welcome voor dit recept!

Extremely Slutty Brownies voor je (extremely) slutty vrienden!