Een lekker recept voor ham kaas croissants

Ham/kaas croissants, net zo lekker als bij het bakkertje!

Gék ben ik erop, ham/kaas croissants. Liefst nog een klein beetje warm, en met lekker veel kaas erop.

Je zal mij niet snel die uit de supermarkt zien eten, maar die van kleinere bakkertjes zijn vaak zó lekker! Dat is ook de reden dat ik ze zelf wilde gaan maken, lekkerder dan uit de winkel, toch?

Helaas! Als je gewoon ham en kaas aan je croissantdeeg toevoegt dan wordt het vaak een droge hap. Daarom nu het recept voor ham/kaas croissants met mijn geheime ingrediënt waardoor ze net zo lekker worden als bij dat leuke bakkertje.

Ingrediënten

  • Ham/kaas croissants

    - Croissantdeeg (ja, gewoon uit zo'n plofblik)
    - Kaas, liefst belegen en niet mager
    - Ham, any kind you like
    - Geraspte kaas (want: meer kaas!)
    - Provençaalse kruiden
    - Geklopt ei

  • Geheime ingrediënt

    Oké, het is gewoon bechamelsaus. En daarvoor gebruikte ik dit recept
    - 12,5 gram ongezouten roomboter
    - 15 gram bloem
    - 150 ml melk
    - Nootmuskaat, peper en zout

  • Equipment

    Ik ga er vanuit dat je standaard dingen als een bakplaat en bakpapier sowieso bij de hand hebt.




Hoe te maken: ham/kaas croissants

Om te beginnen maak je de bechamelsaus, dat is het meest arbeidsintensieve aan deze ham/kaas croissants. Als je dat hebt gehad ben je praktisch klaar!

Het belangrijkste aan een goed gemaakte bechamelsaus is het gaar laten worden van de bloem. Let daar dus goed op!

Smelt de boter in een pannetje en doe de bloem bij de gesmolten boter. Zorg dat het vuur niet te hoog staat, en blijf het goed roeren. De bloem is gaar als het een beetje op zand begint te lijken en wittig wordt.
Meng de melk er in beetje doorheen, hiervoor gebruik je het beste een garde. Roer het goed, totdat je een gladde saus hebt, breng op smaak met een beetje nootmuskaat, peper en zout.

Haal het croissantdeeg uit het plofblik (jeej!), leg ze op een bakplaat met bakpapie en smeer de binnenkant in met een dun laagje bechamelsaus.

De ham leg je aan de breedste kant van het deeg. Ik heb per croissant een half plakje ham gebruikt.
De kaas leg je in de lengte op het deeg, met nog wat extra geraspte kaas op de brede kant: meer kaas is altijd goed.

Image

Rol de ham/kaas croissants op en smeer ze in met een beetje geklopt ei. Ik gebruikt altijd liever geklopt ei dan alleen eigeel, omdat ik vind dat ze van eigeel alleen echt té bruin worden. Dit is up to you om te bedenken wat je zelf wilt.

Strooi een beetje Provençaalse kruiden op de ham/kaas croissants, en natuurlijk: nog meer geraspte kaas erop.

Je bakt ze af volgens de beschrijving van je plofblik. Let wel goed op dat de kaas bovenop niet te hard gaat, zet de oven in dat geval iets zachter.


And there you go! Heerlijke zelfgemaakte ham/kaas croissants zoals je ze echt niet kan kopen bij de supermarkt!

Als je dit recept gaat maken, tag je me dan op instagram?! Ik ben erg benieuwd naar jullie croissants!

Deel dit recept met iemand die ook van ham/kaas croissants houdt!

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Comments 5

  1. Oh jammie! Ik koop soms een kaasbroodje in de Panos want hier in de winkels vind je geen ham-kaascroissants :p toch niet bij ons in de buurt. En helaas ook geen croissantdeeg in blik. Heel raar. Of ik kijk er elke keer over. Ik hou dit in m’n hoofd! Zelfgemaakt is sowieso altijd lekkerder!

    1. Post
      Author

      Hee wat grappig dat je dat bij jullie niet hebt! Had ik niet verwacht! Als je een andere mogelijkheid hebt voor deeg (want zelf croissantdeeg maken is behoorlijk veel werk) dan is dit recept echt een aanrader om een keer te proberen!

  2. Ik heb deze gemaakt met yorkham en emmentaler en vegetarische met emmentaler en oregano. De zijn heerlijk. Ik heb 6 supercroissants gemaakt met 200gr kaas en 6 plakken yorkham van de versafdeling

    1. Post
      Author

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.