De laatste weken voel je de temperatuur alweer zakken, de herfst is echt in aantocht nu! En dan is er toch niets zo fijn als thuiskomen in een warm huis, een grote kop thee drinken en dan iets lekkers erbij.
Deze gezonde havermoutcake met wortel en appel past perfect in dat plaatje. Door de koekkruiden zo'n echte herfstsmaak, en door de ingrediënten kan je hem ook nog eten zonder meteen die wintervetrol te spekken!
Het recept vond ik op instagram en heb ik meteen die avond nog nagemaakt. Een paar kleine tweaks hier en daar en tadaa! Een perfecte havermoutcake!
Ingrediënten
Havermoutcake met wortel en appel
- 100 gram havermout
- 100 gram volkorenmeel
- 2 bananen
- 3 eieren
- 100 gram dadels
- Zakje peen julienne (150 gram)
- 4 druppels stevia (optioneel)
- Rasp van 1 sinaasappel
- Sap van 0,5 sinaasappel
- 1,5 tl baking soda
- Snuf zout
- 4 tl koekkruiden
- 100 gram gewelde rozijnen
- 2 handen noten
- 1 appel in piepkleine stukjes
Equipment
Ik ga er vanuit dat je standaard dingen als messen en snijplanken sowieso bij de hand hebt.
- Cakevorm
- Bakpapier
- Aluminiumfolie
- Keukenmachine of blender
Hoe te maken: gezonde havermoutcake met wortel en appel
Verwarm je oven voor op 180 graden. Kook water en doe hier je rozijnen in om te wellen, mocht je geen gewelde rozijnen hebben.
In de keukenmachine mix je: de bananen, eieren, dadels, de sinaasappelrasp en het sinaasappelsap. Omdat ik gezonde cakes die uiteindelijk echt nergens naar smaken helemaal zat ben, heb ik er uit voorzorg een paar druppels stevia bij gegooid. Ik kocht ze bij mijn lokale healthwinkel, en ze komen hiermee overeen. Ideaal als je geen suiker wilt maar toch zoetigheid zoekt.
In een grote kom mix je de havermout, meel, baking soda, koekkruiden en zout.
Neem twee handen noten en hak ze fijn. Ik ben gegaan voor een rauwe notenmix van allerlei verschillende soorten. Hak ze niet té fijn, deze havermoutcake is lekker chunky en dat is heerlijk!
Snijd de appel (ik koos Elstar) in hele kleine stukjes, die dan juist weer wel wat kleiner. Zo krijg je een subtielere appelsmaak (lees: herfst!!) dan wanneer je grove stukken gebruikt,
Mix nu in de kom de natte ingrediënten bij de droge. Doe dit niet in 1 keer, maar in beetjes en door steeds even te roeren tussendoor. Als alles een lekkere massa is voeg je de noten, rozijnen, appel en als laatste de wortel toe.
Bekleed een cakevorm met bakpapier en giet het geheel erin. Je bakt de cake in totaal in 1 uur en ongeveer 15 minuten gaar, maar let op: na ongeveer een half uur moet je de vorm met aluminiumfolie bedekken om te voorkomen dat de bovenkant verbrandt. Na het bakken check je met een stokje of mes of je cake gaar is, anders laat je hem nog een kwartiertje langer staan.
Laat deze gezonde havermoutcake met wortel en appel afkoelen op een rek, en snijd hem daarna in lekkere dikke plakken. Wat je niet opeet vries je in, maar de kans dat dat gebeurt acht ik klein 😉
En hiermee gaat jouw heerlijke herfstmiddag er nog een stukje fijner uitzien. Eet smakelijk!
Als je deze gezonde havermoutcake met wortel en appel maakt, tag je me dan op instagram?
Deel dit recept met anderen!
Sommige links in dit artikel zijn affiliate links, fijn als jij via mij zou willen bestellen ♥