Herfst! Ondanks alle warme dagen van de laatste tijd is het nu toch echt zover. Ik ben altijd al gek geweest op dit fijne seizoen. Knus binnen zitten met een kop thee als het buiten guur en regenachtig is, frisse wandelingen in het bos waar het zo heerlijk herfstig ruikt en al die mooie kleuren overal.
Mijn tijd in Vancouver begon in september en dus doet mijn hart deze maand van het jaar meer pijn dan anders: ik mis die stad zó erg! Toen ik daar zat was de pompoen nog niet echt aan zijn opmars hier in Nederland begonnen, en dus verbaasde ik me over de hoeveelheid verschillende gerechten met pompoen. Sindsdien staat voor mij de pompoen gelijk aan het begin van de herfst. Beter bekend als: pumpkin spice season 😉
Wat is er nou lekkerder dan een warme kom pompoensoep wanneer je terugkomt van die lange herfstwandeling?! Deze pompoensoep smaakt door het fruit lekker fris en een vleugje naar appeltaart, de typische herfstkruiden zorgen voor dat verwarmende gevoel.
Je serveert hem alleen of bij grote honger met avocado on toast. Lekker Hollandsch kan natuurlijk ook: met een kroket uit de Airfryer op een volkoren boterham. Jam jam jam!!
Ingrediënten

Pompoensoep
– 1 flespompoen
– 2 Granny Smith appels
– Sap van 1 sinaasappel
– 1 grote rode ui (of 2 kleintjes)
– 2 teentjes knoflook
– 1 runderbouillonblokje
– 500 ml water
Herfstkruiden
– 1 tl zout
– 1 laurierblaadje
– 2 kruidnagels
– 1 tl kaneel
– 1/4 tl pimentpoeder
– 1/4 tl foeliepoeder
(mocht je geen foelie en piment hebben en niet willen aanschaffen dan kan je dat evt. ook vervangen met 1/2 tl speculaaskruiden)Equipment
– Grote soeppan
– Staafmixer
– Thee-ei (optioneel)

Hoe te maken: pompoensoep
Begin met 500 ml water te koken, en hang hier met je thee-ei de laurier en kruidnagels in. Dan heeft het water alvast de gewenste smaak!

Snipper de ui en snijd de pompoen in stukken. (Je hoeft een flespompoen niet per se te schillen, dus dat scheelt in snijtijd). Verwarm in de soeppan een flinke klodder boter en fruit de ui totdat deze glazig is, pers dan de knoflook erbij. Voeg nu de stukken pompoen toe en roer even door. Laat dit een minuut of 3 doorbakken.

Giet nu het water erbij en doe je bouillonblokje in de pan. Het thee-ei met de laurier en kruidnagel hang je gewoon weer in de pan zodat die smaken nog verder meetrekken met de soep. Mocht je geen thee-ei hebben, steek dat de kruidnagels in het laurierblad, dan heb je minder kans ze kwijt te raken en kan je ze straks gemakkelijker terugvinden.
Laat op een laag vuurtje staan en laat hem borrelen.

Schil en snijd nu de appels, en pers de sinaasappel. Voeg deze stukjes en het sap ook toe aan de pan en roer door zodat de appels goed verspreid zijn.
Doe nu de rest van de kruiden in de pan en roer weer even door. Laat hem nu doorpruttelen totdat de pompoen goed gaar is (met een vork even testen). Meestal duurt dit niet erg lang, aangezien hij al met al best een tijdje in de pan zit.

Als je ervoor kiest de soep een dag van tevoren te maken (aanrader! De smaken worden dan extra herfstig) dan zet je nu het vuur uit en laat je hem staan. Wanneer je hem wel nu wilt gaan serveren dan haal je je laurier en kruidnagel uit de pan.
Maak met je staafmixer nu de soep helemaal fijn en romig. De pompoensoep hoort echt helemaal glad te zijn, een verloren stuk ui terugvinden is een domper.
Strooi er voor het serveren nog een klein beetje kaneel overheen, zodat het kommetje er extra herfstig uitziet. Eet smakelijk!

Wat is jouw lievelingsseizoen? En past daar ook een lekker kopje soep bij?!
Verspreid de herfstsfeer onder je vrienden!
Comments 2
Wat leuk dat je ook in Vancouver hebt gezeten. Ik heb er zelf 2x 3 maanden gewoond en ik hou ook van die stad. Het veranderde weer van nu zorgt ervoor dat ik nu echt verlang naar een pumkin spiced latte 😉
Author
Oh wat fijn! Heb je toevallig ook de pumpkin spice chocolate muffins van Solly’s gegeten? Daar kan je me echt ’s nachts voor wakker maken. Ik mis ook al die prachtige kleuren van de herfst, en de frisse berglucht. Take me back!!