Al tijden had ik ontzettende zin in karamel-zeezout popcorn, wat op zich vreemd is, want ik houd niet eens heel veel van karamel. Het kwam denk ik door een recent bioscoopbezoek in combinatie met een zeer goed gelukte homemade tarte tatin. Ineens had ik de smaak te pakken!
Ik weet wel dat ze dit in de winkel gewoon verkopen, maar iets zei me dat het homemade veel lekkerder zou zijn (spoiler alert: I was right!). Op zoek naar het juiste recept dus! Ik was bang dat als je het thuis maakt de popcorn zompig zou worden, je giet immers warme en plakkerige karamel (kwijl je al?!) over iets luchtigs als popcorn. Maar kennelijk kan popcorn een stuk meer hebben dan je denkt, want het is juist de meest knapperige popcorn die ik ken.
Het recept maakte ik van 2 andere recepten die ik samenvoegde, deze en deze.
Ingrediënten

Karamel-zeezout
– Blikje gecondenseerde melk
– 60 gram roomboter
– 4 el bruine suiker
– Grove zeezoutPopcorn
– Maiskorrels voor popcorn
– Scheutje neutrale olie (arachideolie bijv.)
Equipment
– Kleine pan
– Pan met dikke bodem (en deksel!!)
– Houten pollepel
– Beslagkom
– Bakplaat met bakpapier
Hoe te maken: karamel-zeezout popcorn
Verwarm je over voor op 120 graden.
Doe een scheut olie in de pan met deksel en zorg dat de olie de bodem goed bedekt. Gooi zoveel maïskorrels in de pan dat de bodem zo goed als bedekt is, een enkele laag. Zet de pan op medium-hoog vuur en doe de deksel erop! (Of niet.)
De truc voor goede zelfgemaakte popcorn: blijven schudden met de pan. Je hoeft niet continue te schudden, maar zorg dat je het regelmatig doet voor en tijdens het poffen. De popcorn is klaar wanneer het ophoudt met poffen.
Doe de popcorn in je beslagkom.

Smelt de boter in het kleine pannetje en voeg de bruine suiker toe. Roer met je houten pollepel de suiker erdoorheen. Laat de suiker door de boter smelten totdat het zachtjes borrelt. Giet het blikje gecondenseerde melk erdoorheen en blijf zachtjes doorroeren totdat ook dit mengsel begint te borrelen. Haal van het vuur af.
De karamel wordt dikker door het koken, maar ook door het afkoelen, wees dus niet bang dat hij te dun is als je het vuur uitzet.
Laat je karamel afkoelen totdat het ongeveer de dikte heeft van vla/griekse yoghurt/mayonaise. Stroperig, maar niet te runny, dat idee.

Giet nu (in etappes) de helft van je karamel over de popcorn heen. Het kan vast ook in 1x, maar als je het in etappes doet dan kan je het steeds goed doorroeren zodat alle popcorn goed bedekt is met karamel.
Verdeel de popcorn over het bakpapier en bestrooi het met de zeezout, doe dit naar smaak. (Ik heb oprecht geen idee of ik een tl of el zeezout gebruik, ik kijk gewoon of alle popcorn een paar zoutkorrels hebben).

Bak de popcorn een uur in de oven, en zet steeds om het kwartier je wekker om ze even om te roeren en door elkaar te husselen zodat ze rondom krokant worden.
Laat afkoelen voor de optimale crunchiness voordat je het serveert.
De overgebleven karamel laat je afkoelen en bewaar je in een tupperware doosje (liefst zo klein mogelijk zodat het zo goed als luchtdicht bewaard wordt). Het blijft een behoorlijke tijd goed, langst wat ik heb bewaard was een week of 3. Je warmt dit gewoon weer op in de pan, de versuikerde delen smelten weer en hoera: je hebt weer genoeg voor nóg een bak karamel-zeezout popcorn!
Serveertips
Pleur in een bak en knock yourself out!
Als je voor iets meer class wilt gaan: serveer je gasten supergezonde brownies, doe hier een schepje roomijs karamel op en leg een plakje crunchy gebakken ontbijtspek erop. (Ja echt, dit wil je). Strooi de popcorn ter (zeer goed eetbare) garnering op het bord erbij.
Deze popcorn is sinds zijn uitvinding ook mijn nieuwe go-to cadeau voor als je eigenlijk geen cadeau weet. Koop een weckpotje (Blokker, Xenos, echt overal te krijgen) en leg je geld/cadeaukaart onderin. Vul met popcorn en maak het compleet met een gezellige mierzoete strik.
Vertel de gelukkige dat ie zich naar zijn cadeau toe mag eten en je hebt vrienden voor het leven gemaakt!

De vraag is niet óf je deze karamel-zeezout popcorn gaat maken, maar wanneer. Geloof mij (en mijn vrienden die in de afgelopen maanden jarig waren en een cadeau kregen) nou maar! Tag je me in je Instagram voordat je het in je mond stopt?!
De rest van de wereld wil dit recept ook hebben!
Comments 1
Zo lekker!! Heb het al drie keer gemaakt en twee vrienden ermee blijgemaakt.
Top that!