Sinds een tijdje eten Jan en ik kipgehakt i.p.v. het rundergehakt wat we altijd hadden. Jan let iets meer op het (niet) eten van rood vlees, ik let iets meer op het eten van minder vlees. De combinatie daarvan leidde tot het recept van deze heerlijke kip-kikkererwtenburger!
You see, kipgehakt is gigantisch plakkerig. Waar je van gewoon gehakt balletjes kan draaien, kan je met kipgehakt het alleen sierlijk over je eigen handen uitsmeren. Niet echt ideaal als je burgers wilt maken. Er moest dus iets doorheen. En in mijn poging om het één en ander gezonder te maken werden dat dus kikkererwten.
Toen ze eenmaal heel lekker gelukt waren heb ik ze meteen nog een keer gemaakt, maar dan in een ander smaakje! Hieronder dus tweemaal kip-kikkererwtenburgers, met bijbehorende salades én saus.

Ingrediënten kip-kikkererwtenburgers ~ Mexican style
Burgers (6 stuks)
– 6 kaiserbroodjes
– 200 gram kikkererwten (gekookt of uit blik)
– 250 gram kipgehakt
– 1/3 rode peper
– Steeltjes van een half bosje koriander
– 1 medium rode ui
– 1 flinke teen knoflook
– 1 tl komijnpoeder
– 1/2 tl korianderpoeder
– 1 tl paprikapoeder
– 1/2 witte peper (zwarte kan denk ik ook wel)Salade
– Tomaat
– Klein blikje maïs
– Komkommer
– Citroensap
– Gechopte koriander
Jalapeño-mayo
– 50 ml jalapeños
– 1 ei
– 1/2 tl paparikapoeder
– 1/2 tl zout
– 1 tl honing
– 2 el peterselie
– ArachideolieEquipment
Ik ga er vanuit dat je standaard dingen als messen en pannen sowieso bij de hand hebt.
– Keukenmachine of flinke blender
– Snijplank ingesmeerd met maïzena
– Staafmixer en maatbeker
Ingrediënten kip-kikkererwtenburgers ~ BBQ style
Burgers (6 stuks)
– 6 kaiserbroodjes
– 200 gram kikkererwten (gekookt of uit blik)
– 250 gram kipgehakt
– 1/3 rode peper
– 1 medium rode ui
– 1 flinke teen knoflook
– 1/4 tl zout
– 1 tl gerookte paprikapoeder
– 1/2 tl cayennepeper
– 1/4 tl witte peper
– 2 tl honingSalade
– 1 winterpeen, geraspt
– 1/2 zakje geraspte bietjes
– 1 zoete appel, geraspt
– Rozijnen, naar smaak
– Citroensap
– 1 el mayonaise
Roze saus
– 2 el Griekse yoghurt
– 2 el cocktailsaus
– 1 tl cayennepeper
– 1/4 tl zout
– 1 tl honingEquipment
Ik ga er vanuit dat je standaard dingen als messen en pannen sowieso bij de hand hebt.
– Keukenmachine of flinke blender
– Snijplank ingesmeerd met maïzena
Hoe te maken: gerecht

Voor de kip-kikkererwtenburgers:
Doe de gekookte kikkererwten (of de kikkererwten uit blik) met alle ingrediënten, behalve het kipgehakt in de keukenmachine. (Ohja, en de broodjes natuurlijk ook niet!) Laat het even flink draaien, zodat het goed kapot is, maar geen papje wordt. Ik zou het vergelijken met hoe bulgur er ongeveer uitziet.
Doe de gemalen kikkererwten in een grote mengkom en doe het kipgehakt erbij. Meng nu alles goed door elkaar en deel het gehakt vervolgens in 6. Vaak is het nog steeds wat plakkerig dus probeer het niet draaien zoals een gehaktbal. Pak het op je hand en vorm het voorzichtig tot een burgervorm. Leg de burgers op de snijplank met maïzena en leg ze nog even in de koelkast.

Voor de Mexicaanse salade: Snijd de tomaat en komkommer in blokjes en doe deze met de maïs en gechopte koriander in een bakje. Giet er een scheutje citroensap overheen en wat zout en peper naar smaak. Eventueel kan je er nog een beetje jalapeño doorheen doen, maar vergeet niet dat je kip-kikkererwtenburgers en saus ook al spicy zijn.
Voor de Mexicaanse saus: Doe in een maatbeker alle ingrediënten voor de saus bij elkaar. Met 50 ml jalapeños bedoel ik dus dat ze tot ongeveer 50 ml in je maatbeker komen. Vul de maatbeker aan tot 200 ml met arachideolie en haal je staafmixer erdoorheen. Als de saus nog een beetje te dun is, het is een mayo, dan kan je er nog een beetje olie aan toevoegen totdat de saus goed is.

Voor de BBQ salade: Doe de geraspte wortel, bietjes, appel en rozijnen bij elkaar in een grote bak. Doe er een scheutje citroensap en een beetje mayo bij en roer goed door elkaar.
Voor de BBQ saus: Doe alle ingrediënten bij elkaar en roer goed door. (Ik was op dit moment erg moe en had geen zin meer om een hele saus te maken, als jij daar wel zin in hebt laat je me dan je recept even weten?! 😉 )

Bak de burgers in een koekenpan gaar, dit duurde bij mij zo’n 10 minuten (met een deksel op de pan) en ik gebruikte kokosolie. Let op: bij deze kip-kikkererwtenburgers is het lastig te zien of ze al gaar zijn omdat de kleur weinig verandert.
Snijd de broodjes open en doe er een beetje saus op, leg de burger erop en doe nog een beetje meer saus erbij. Zet de saus op tafel en leef je tijdens het eten alsnog helemaal uit met de saus. Doe de salade in losse bakjes (ivm dressing en broodjes die zompig worden als ze erin liggen) en val aan!

Eén van de fijne dingen aan deze burgers is dat je lekker vol zit, maar niet helemaal ‘gatver-ik-heb-net-800-burgers-gegeten-vol’. Jan en ik eten er allebei twee, en de overige twee bewaar ik in de vriezer voor een andere keer.
Ga jij voor de Mexicaanse of de BBQ variant van deze kip-kikkererwtenburgers?!
Deel dit recept met iemand die van burgers houdt!