Zelfgemaakte kruidenboter in een bakje

Kruidenboter, 10x lekkerder dan uit de winkel!

Als er mensen komen eten bij ons, dan zet ik 9 van de 10 keer een broodje kruidenboter op tafel. Het past vrijwel overal bij, of voldoet als voorgerecht terwijl ik in de keuken de laatste hand leg aan het hoofdgerecht.
10 van de 9 keer (snap je?) krijg ik het commentaar dat de kruidenboter zo lekker is, véél lekkerder dan uit de winkel. En dat is ook zo!

Waarschijnlijk heeft iedereen wel een recept voor kruidenboter liggen, maar ik wil je toch deze meegeven. Al is het maar om je over te halen die 5 extra minuten te besteden aan zoiets lekkers, wat je homecooked meal net even wat extra umpf geeft!

Ingrediënten

Ingrediënten zelfgemaakte kruidenboter boter knoflook kruiden
 • Kruidenboter

  – 1 pakje roomboter
  – 1 teentje knoflook
  – Provençaalse kruiden
  – Zout (grove zoutkorrels zijn het lekkerst)
  – Verse peterselie (fijngehakt)

 • Equipment

  – Mengbakje
  – Serveerbakje
  – Vork
  – Knoflookpers

Hoe te maken: kruidenboter

Tja, de hoeveelheden vind ik bij dit recept altijd lastig aan te geven, zeker aangezien het ook nogal afhangt van het aantal gasten wat je ontvangt. Maar laten we wel wezen: als je overhoudt dan komt het vanzelf wel op!

Houd/haal het pakje boter ruim op tijd uit de koelkast zodat je het gemakkelijk kan mengen. Omdat je boter niet echt lekker kan mixen, zoals een beslag bijvoorbeeld, voeg ik alles stapsgewijs toe aan de boter zodat je goed gemengde boter serveert.

Doe de boter, de geperste knoflook en een flinke scheut (grof) zout in de mengbak en werk het met een vork door elkaar. (Ik gebruik altijd maar 1 teentje omdat rauwe knoflook behoorlijk overheerst en ik niet wil dat iedereen om gaat van de knoflooksmaak, en daarna walm.)

Schud nu een laagje Provençaalse kruiden over het geheel heen en meng dat erdoorheen.

Verdeel als laatste de fijngehakte peterselie (een half handje ongeveer) over de boter en meng dat erdoorheen. Ik heb altijd gechopte peterselie klaar staan in een bakje in de vriezer, dit scheelt enorm veel tijd in dit soort gevallen.

Niet vergeten: nu even proeven. Het ene teentje knoflook is groter dan de ander en soms ben ik in het begin wat te voorzichtig met het zout, nu is het moment om je kruidenboter tot perfectie te brengen.

Afhankelijk van het publiek schep ik de boter over in een ander bakje en serveer ik het met een takje peterselie, of laat ik het gewoon in de mengbak zitten en zoekt iedereen het zelf maar uit!

En nu nooit meer in de supermarkt halen he?

Deel de knoflookwalm met je medemens!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.