Al een hele tijd maak ik ’s ochtends niet alleen mijn eigen ontbijt, maar ook dat van Jan. En ondanks dat ik dat geen probleem vind om te doen, heb ik er soms gewoon geen zin in. Op woensdag slaap ik altijd uit en wil ik hem toch een gezond ontbijt voorzetten, maar dat gaat niet samen.
Een tijd geleden had een vriendin van mij een ontbijttaart gemaakt, en ik zat meteen te watertanden. Toen kwam ik het recept tegen op de blog van Tineke en heb ik hem meteen gemaakt! Zij heeft de bodem gemaakt van ontbijtkoek, maar dat past wat mij betreft niet echt in een gezond ontbijt, dus de bodem heb ik lekker gemaakt zoals ik hem zelf wil!
Ingrediënten

Bodem ontbijttaartje
– Muesli
– Ongebrande, ongezouten noten
– 3 Medjoul dadels
– 1 tl kokosolie
– 1 tl honing
– Snuf zout
Vulling ontbijttaartje
– 250 ml magere kwark
– Doosje diepvriesvruchtjes
– 2 blaadjes gelatineEquipment
Ik ga er vanuit dat je standaard dingen als messen en pannen sowieso bij de hand hebt.
– Springvorm (ik gebruik doorsnede 16 cm)
– Bakpapier
– Blender/bullit/keukenmachine
Hoe te maken: ontbijttaartje

Je maakt dit recept ’s avonds, omdat het moet opstijven in de koelkast. Zoals gezegd gebruik ik een kleine springvorm. Je zou ook een grote kunnen gebruiken, maar met 2 mensen krijg je zo’n hele taart niet gauw op en ik weet eerlijk gezegd niet of het heel lekker is als je het een paar dagen laat staan. Kleine springvorm dus.
Knip een stuk bakpapier in 4 stukken en gebruik 1 stuk om de bodem van de springvorm te bedekken.
Leg de blaadjes gelatine vast in koud water om te weken.

Meet nu in de springvorm af hoeveel muesli en noten je nodig hebt. Ik begin meestal met een goede hand noten en vul dan aan met muesli totdat ik zie dat de bodem goed bedekt zal worden. Doe dit in de bullet en doe hier ook de dadels (zonder pit), honing en zout bij.
In een klein pannetje smelt je de kokosolie, het hoeft niet warm te worden, gesmolten is genoeg. Dit doe je ook nog in de bullet, en vervolgens blend je de living hell out of de ingrediënten.
Giet het terug in de springvorm en druk het met een lepel goed aan zodat je een solide bodem hebt.

Doe de diepvriesvruchtjes in een pannetje en zorg dat ze helemaal ‘smelten’. Ik heb altijd frambozen en ik wil dat ze echt een soort frambozenmoes worden. (Je kan natuurlijk ook gewoon aardbeienkwark gebruiken, maar daar zit zoveel suiker en ellende in). Je kan evt. ook de stamper door je ontdooide/verse vruchtjes duwen, dan gaan ze ook kapot.
Verwarm in een klein pannetje 5 el water en smelt hier de 2 blaadjes gelei in. (Check even of dit overeenkomt met wat er op jouw pakje geleiblaadjes staat)
Meng dit met de kwark, en gooi hier ook de vruchtjes bij.

Giet het kwarkmengsel op de bodem, dek af en zet een nacht in de koelkast.
Als je hem gaat opdienen, maak dan even de rand goed los van de springvorm, anders dan scheurt ‘ie zo als je de vorm openmaakt. Snijd een banaan in plakjes en leg dit voor de gezellig-, lekker- en vullendheid op de stukjes taart.
(Toen ik dit aansneed voor de foto had ik nog 1 banaan, en die bleek een soort verdroogd en korrelig van binnen, dus denk hem er even bij, wil je?!)

Wat een goed idee voor een gezond ontbijt he?! Het is maar eventjes werk en je begint je dag meteen goed!
Wat is jouw lievelingsontbijt? En ga je dit een keertje proberen?!
Bezorg anderen ook een goede morgen!
Comments 1
Dat lijkt me echt heerlijk; ik ga het zeker maken!