Runderragout met paddenstoelen

Overheerlijke runderragout met paddenstoelen

In de winter krijg ik altijd ontzettende zin in ragout, en dan niet zomaar uit een blikje, nee; heerlijke zelfgemaakte runderragout met paddenstoelen.

Wanneer het buiten koud is en jij terugkomt van een lange wandeling dan is een broodje met ragout zo’n heerlijke opkikker!

Om te beginnen is het belangrijk dat je de tijd neemt voor het maken van deze runderragout met paddenstoelen. Voor het garen van de riblappen en het maken van de roux geldt: slow is better.

Goed om te weten is dat deze ragout lekkerder wordt wanneer je hem een dagje laat staan. De dag voor een brunch of diner de tijd nemen is dus een goed idee!



Ingrediënten

  • De ragout

    – 750 gram riblappen
    – 200 gram paddenstoelenmix
    – 300 gram kastanjechampignons
    – 125 gram spekblokjes
    – 15 gram + 30 gram boter
    – 50 gram bloem
    – 200 ml slagroom
    – 1 grote ui
    – 2 teentjes knoflook
    – 3 blokjes runderbouillon
    – 50 ml melk (ongeveer)

  • De kruiden

    – Handje verse peterselie
    – Foeliepoeder
    – Kerriepoeder
    – Paprikapoeder
    – Zout
    – Peper

  • Equipment

    Ik ga er vanuit dat je standaard dingen als messen sowieso bij de hand hebt.
    – Hapjespan
    – Grote(re) kookpan
    – Stevige garde

Hoe te maken: runderragout met paddenstoelen

  • Breng 1 liter water aan de kook met de 3 bouillonblokjes erin.

  • Snijd de riblappen in dobbelsteentjes en laat deze in de bouillon ongeveer 3 uur pruttelen, op een heeeel zacht vuurtje. Het is klaar wanneer de blokjes makkelijk uit elkaar vallen wanneer je ze plet met een vork.

  • Snijd ondertussen de champignons en de grotere paddenstoelen in groveblokken. Kleine paddenstoeltjes snijd je evt.los van hun basis maar laat je verder gewoon heel. Dat ziet er straks in de runderragout heel gezellig uit!
    Ik gebruikte overigens deze paddenstoelenmix van de Jumbo.

  • Hak de ui, knoflook en peterselie heel fijn.

  • Wanneer je vlees klaar is giet je de bouillon met vlees en al door een zeef (wel in een andere bak, want de bouillon heb je nodig). De blokjes vlees plet je met een vork zodat je een soort draadjes krijgt. Hoeft niet helemaal los van elkaar, gewoon geplat is prima.

  • In de hapjespan fruit je in ongeveer 15 gr. boter de spekjes, ui en knoflook tot de ui glazig is. Op een laag vuurtje, als het te hard gaat wordt de ui bitter.

  • Schep dit uit de pan en bak de champignons in de resterende boter, kruid dit met een beetje foelie en kerriepoeder.

  • Schep alles uit de pan, smelt de 30 gram boter en roer er met de garde de bloem en melk doorheen. Doe er steeds een lepeltje van de bouillon bij tot je een papje hebt, niet te waterig maar de zanderige structuur moet weg zijn. Dit papje blijf je een minuut of 10 op een laag vuurtje doorroeren, om te garen. Pas op dat het niet gaat verkleuren en bruin wordt, rustig aan en het vuur laag houden is belangrijk.

  • Doe het vlees, de champignons en paddenstoelen, de spekjes, ui, peterselie en slagroom erbij en roer goed door.

  • Denk eraan dat dit een runderragout is die je gaat opeten, niet om kroketten van te rollen. Als je hem te dik vindt dan kan je er beetje bij beetje nog wat bouillon bij doen.

  • Breng de ragout op smaak met de kruiden. Steeds een beetje erbij totdat je hem lekker vindt. Denk eraan: er kan altijd nog wel wat bij, maar je kan het er niet meer uithalen.

Serveertip: Snijd het bovenstukje van een broodje en hol het uit. Doe de runderragout met paddenstoelen erin en zet het broodje zijn hoedje weer op.

Als je dit recept maakt, tag je me dan op Instagram met @aylakorner? Ik ben heel benieuwd hoe je het vindt smaken!

Deel dit recept met anderen!

Sommige links in dit artikel zijn affiliate links, fijn als jij via mij zou willen bestellen ♥

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.