Pumpkin Spice Muffins met een chocolade twist uit Vancouver

Pumpkin Spice Muffins met een chocolade twist uit Vancouver

Door mijn tijd in Vancouver heb ik een lichte obsessie gekregen met het fenomeen ‘Pumpkin Spice Everything’. In Noord-Amerika hebben ze ook echt álles met pumpkin spice smaak, maar ik houd het graag bij de conventionele producten. Ik bedoel, pumpkin spice flavored chips, lijkt me niet echt een feestje.

In Vancouver zit een bakkerij, Solly’s, waar wij in de lunchpauze wel eens broodjes gingen halen. Naast heerlijke bagels en allerlei andere dingen hadden ze daar ook pumpkin spice muffins, mét chocolade erin. Geen echte chunks, maar gewoon kleine stukjes. En ik zweer het je, dit waren de aller áller lekkerste muffins die ik ooit heb gegeten. De combinatie van pumpkin spice met chocolade is heerlijk, en zij maken hem daar ook met een heerlijke krokante bovenkant. Het water loopt me in de mond!

Muffins van Solly's

Nu ga ik natuurlijk niet claimen dat die van mij net zo lekker als die van Solly’s. Ik heb hun recept niet, en al zou ik het wel hebben dan zou ik hem nooit namaken; het wordt natuurlijk nooit meer zo lekker als in Vancouver!
Desalniettemin heb ik een dappere poging gewaagd en zijn dit gewoon hele lekkere muffins!

Ingrediënten

Pompoen en chocolate chips
 • Droge ingrediënten

  – 225 gram witte basterdsuiker
  – 180 gram bloem
  – 1 tl bakpoeder
  – 1 tl baking soda
  – 1/4 tl zout
  – 1 tl kaneel
  – 1/2 tl nootmuskaatpoeder
  – 1/4 tl kruidnagelpoeder
  – 1/4 tl pimentpoeder
  – 1/8 tl gemberpoeder
  – 115 gram chocolate chips

 • Natte ingrediënten

  – 225 gram pompoenpuree*
  – 2 eieren
  – 80 ml neutrale olie (ik gebruik arachide)
  * De puree maak je in de bereiding, tenzij je Amerikaanse inkopen hebt gedaan en je een blikje pompoenpuree bij de hand hebt.

 • Equipment

  Ik ga er vanuit dat je standaard dingen als een weegschaal en kommen sowieso bij de hand hebt.
  – Muffinbakblik
  – Spatel
  – Staafmixer

Hoe te maken: pumpkin spice muffins

Pompoen voor pumpkin spice muffins

Begin ruim voordat je de muffins wilt gaan maken met de pompoenpuree. Je moet namelijk koude puree hebben voor dit recept, en anders loopt je schema zo in de war. Pompoenpuree is lekker met heel veel verschillende dingen, dus je kan gewoon veel maken en dan de juiste hoeveelheid hiervoor gebruiken:
Snijd de pompoen in kleine stukjes en stoom (of kook) totdat ze gaar zijn; met een staafmixer maak je er een gladde puree van.

Kruiden voor pumpkin spice muffins

Muffins zijn eigenlijk zo makkelijk te maken: voeg alle droge- en alle natte ingrediënten bij elkaar in 2 verschillende kommen. Dan doe je zo kort mogelijk voor het bakken alles bij elkaar en spatel je het door elkaar. Et voilà, muffinbeslag.
Iets uitgebreider:

Verwarm je oven voor op 180 graden en vet je muffinblik in met dezelfde olie die in je het recept hebt gebruikt.
Klop de eieren los en doe hier de rest van de natte ingrediënten bij. Spatel het goed door elkaar totdat je een egale massa hebt. Je kan hier eventueel een mixer voor gebruiken.

Beslag van de pumpkin spice muffins

Als je net als ik kleine chocolate chips wilt hebben, dan is dit het moment dat te doen. Ik heb nu vrij grote chocolate chips, dus ik heb ze gewoon met een mes in stukjes gehakt; je kan het eventueel ook met je keukenmachine doen maar pas dan op dat ze niet te klein worden.
(Ik heb dit recept wel eens met hagelslag geprobeerd, maar dat smelt veel te veel waardoor je toch de kleine chunks mist).

Beslag in muffinblik

Doe alle droge ingrediënten bij elkaar, en roer goed door. Voeg ze nu stukje bij beetje toe aan de natte ingrediënten, liefst door een zeef om stukjes te voorkomen. Tegelijkertijd doe je ook in kleine beetjes de chocolade erbij. Roer met de spatel goed door, en zorg dat alles goed met elkaar mengt.

Schep het mengsel in je muffinblik. Ik heb ze bij Solly’s in maatje XL leren eten, dus ik ga ook voor een grote muffinvorm. Doe waar jij zin in hebt voor jezelf.
In 20-25 minuten bak je ze af, totdat je satéprikker droog uit het midden tevoorschijn komt. Ik laat ze nog even in de oven staan als die al uit staat, dan verbranden ze niet zo gauw meer maar krijg je wel dat heerlijke knapperige randje.

Pumpkin Spice Muffins klaar om te eten!

Regenachtige dagen zijn zo erg nog niet als je dit soort lekkernijen bij de hand hebt, niet waar? Bovendien: als je aan je ‘zomerbody’ werkt, dan mag je ook best aan je ‘winterbody’ werken 😉

Ben jij ook zo gek op Pumpkin Spice and Everything Nice?! Wat is jouw lievelingsmuffin?

Pumpkin Spice will rule the world!

Comments 2

  1. Post
   Author

   Haha, same here! Ik verkoop deze gewoon goed aan mezelf: “Er zit pompoen in, dus het zijn groenten”, en voilà dan mag je er gewoon nog eentje 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.