Dit gerecht gooit hoge ogen bij al mijn vrienden, en het is zo gemakkelijk te maken! Het is ooit ontstaan omdat ik gewoon wat random groenten overhad en nog een bak gehakt had liggen. Normaal gesproken zou ik niet zo snel gehaktballen in een ratatouille doen, maar in dit geval is het erg lekker.
Een beetje spicy, en door de kruiden heeft het een aparte twist!
Een tijd geleden wilde ik vrienden helpen met hun verhuizing, maar aangezien inpakken voor een ander erg lastig is had ik aangeboden voor ze te koken. Leuk idee, maar eigenlijk had ik het zelf hartstikke druk dat weekend. De avond ervoor heb ik toen deze ratatouille in elkaar gedraaid, en de volgende dag met pan en al meegenomen. Na hun zware dag inpakken kwam dit heerlijk verwarmende gerecht precies op tijd!
Dit gerecht komt niet alleen gloeiend heet uit de pan, het is ook heel lekker verwarmend aan je binnenkant. Je kan dit gerecht ook heel goed een dag van tevoren maken, misschien nog wel beter want dan trekken de smaken er lekker in.
Ingrediënten: Ratatouille met gehaktballetjes

Gehaktballetjes
- 500 gr. gehakt - 3 plakken ontbijtspek in reepjes gesneden - Half runderbouillonblokje (evt. in minibeetje heet water oplossen) - 3 el ketjap - 2 el chilipoeder - 3 tl pittige mosterd - Snufjes zout en peper
Kruiden
- Paar takjes tijm
- Verse peterselie, gechopt, een half handje
- Halve rode peper gechopt
- Venkelzaad
- Dille
- Mosterdzaad
Ratatouille
- 1 rode paprika in stukken
- 1 courgette in stukken
- 10 snoeptomaatjes in helft (of 1 gewone tomaat in stukken)
- 1 rode ui gesnipperd
- 2 teentjes knoflook gechopt
- Klein blikje tomatenpureeEquipment
- Grote kom
- Grote koekenpan
- Hapjespan
Hoe te maken
Doe alles voor de gehaktballen in een grote kom en mix goed met elkaar, rol dan kleine balletjes. Verhit wat roomboter en olie in een koekenpan en bak hierin de gehaktballen kort rondom aan, met de stukjes ontbijtspek erbij. Het vuur kan hierna uit.
Fruit tegelijk zachtjes in de hapjespan de ui en knoflook in wat roomboter. Als de ui glazig is de pan met gehaktballen en spek erbij gooien.
Zet het vuur op mediumlaag, doe de andere helft van het bouillonblokje, ongeveer 200 ml water en de tomatenpuree erbij; rustig even doorroeren. Strooi alle kruiden erop, roer nog een keer rustig door en strooi vervolgens de courgette, paprika en tomaat erop. (Wortel en/of aubergine doen het overigens ook goed in deze ratatouille)
Doe de deksel erop en laat ongeveer 20 minuten pruttelen, als je zin hebt kan je hem af en toe omroeren, ik doe dit zelf niet teveel omdat anders de balletjes teveel uit elkaar vallen.
Haal voor het serveren de takjes tijm eruit. Je kan het met aardappels of aardappelpuree serveren, maar het is ook erg lekker met een broodje kruidenboter erbij!
Als ik ‘m iets vullender wil maken dan doe ik soms een (zoete) aardappel in kleine stukjes in de ratatouille met de rest van de groenten, ook een goede optie.
Deel dit recept met anderen!