Ratatouille in bakjes met stokbrood kruidenboter

Ratatouille met gehaktballetjes

Dit gerecht gooit hoge ogen bij al mijn vrienden, en het is zo gemakkelijk te maken! Het is ooit ontstaan omdat ik gewoon wat random groenten overhad en nog een bak gehakt had liggen. Normaal gesproken zou ik niet zo snel gehaktballen in een ratatouille doen, maar in dit geval is het erg lekker.
Een beetje spicy, en door de kruiden heeft het een aparte twist!

Een tijd geleden wilde ik vrienden helpen met hun verhuizing, maar aangezien inpakken voor een ander erg lastig is had ik aangeboden voor ze te koken. Leuk idee, maar eigenlijk had ik het zelf hartstikke druk dat weekend. De avond ervoor heb ik toen deze ratatouille in elkaar gedraaid, en de volgende dag met pan en al meegenomen. Na hun zware dag inpakken kwam dit heerlijk verwarmende gerecht precies op tijd!

Dit gerecht komt niet alleen gloeiend heet uit de pan, het is ook heel lekker verwarmend aan je binnenkant. Je kan dit gerecht ook heel goed een dag van tevoren maken, misschien nog wel beter want dan trekken de smaken er lekker in.



Ingrediënten: Ratatouille met gehaktballetjes

Ingrediënten ratatouille
  • Gehaktballetjes

    - 500 gr. gehakt - 3 plakken ontbijtspek in reepjes gesneden - Half runderbouillonblokje (evt. in minibeetje heet water oplossen) - 3 el ketjap - 2 el chilipoeder - 3 tl pittige mosterd - Snufjes zout en peper

  • Kruiden

    - Paar takjes tijm
    - Verse peterselie, gechopt, een half handje
    - Halve rode peper gechopt
    - Venkelzaad
    - Dille
    - Mosterdzaad

  • Ratatouille

    - 1 rode paprika in stukken
    - 1 courgette in stukken
    - 10 snoeptomaatjes in helft (of 1 gewone tomaat in stukken)
    - 1 rode ui gesnipperd
    - 2 teentjes knoflook gechopt
    - Klein blikje tomatenpuree

  • Equipment

    - Grote kom
    - Grote koekenpan
    - Hapjespan

Hoe te maken

Doe alles voor de gehaktballen in een grote kom en mix goed met elkaar, rol dan kleine balletjes. Verhit wat roomboter en olie in een koekenpan en bak hierin de gehaktballen kort rondom aan, met de stukjes ontbijtspek erbij. Het vuur kan hierna uit.

Fruit tegelijk zachtjes in de hapjespan de ui en knoflook in wat roomboter. Als de ui glazig is de pan met gehaktballen en spek erbij gooien.

Zet het vuur op mediumlaag, doe de andere helft van het bouillonblokje, ongeveer 200 ml water en de tomatenpuree erbij; rustig even doorroeren. Strooi alle kruiden erop, roer nog een keer rustig door en strooi vervolgens de courgette, paprika en tomaat erop. (Wortel en/of aubergine doen het overigens ook goed in deze ratatouille)

Doe de deksel erop en laat ongeveer 20 minuten pruttelen, als je zin hebt kan je hem af en toe omroeren, ik doe dit zelf niet teveel omdat anders de balletjes teveel uit elkaar vallen.

Haal voor het serveren de takjes tijm eruit. Je kan het met aardappels of aardappelpuree serveren, maar het is ook erg lekker met een broodje kruidenboter erbij!
Als ik ‘m iets vullender wil maken dan doe ik soms een (zoete) aardappel in kleine stukjes in de ratatouille met de rest van de groenten, ook een goede optie.


Laat je me weten of jouw vrienden hem net zo lekker vinden als die van mij?!

Deel dit recept met anderen!

Misschien vind je dit ook interessant om te lezen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.