Ergens op het magische wereldwijde web las ik dat zwarte bonen dus een hele goede vervanger zijn voor meel. Aangezien ik zelf niet heel lekker ga op een dieet met veel gluten, en een aantal vrienden van me downright allergisch zijn, is het altijd goed om zoiets achter de hand te hebben.
Al gauw kwam ik terecht in de recepten met zwarte bonen, en voilá, daar waren de brownies. Ik ben gek op chocolade, dus ik heb ze meteen gemaakt!
Het originele recept vond ik hier, en ik was van plan om er helemaal mijn eigen draai aan te geven en hem suikervrij te maken. However, zwarte bonen puree wordt niet (net als bijvoorbeeld cake) ineens heel stevig in de oven, het blijft puree. En dus is er suiker nodig om de boel een beetje te karameliseren en bij elkaar te houden. Met een kleine aanpassing zit er nu wel stukken minder suiker in dan in het originele recept, en het geheel: slechts 130 calorieën per brownie en stukken gezonder dan de brownies die je gewend bent! Goed voor mensen met een glutenvrij dieet, en ook voor veganisten.
Ingrediënten

Brownies
– Blik zwarte bonen (400 gr)
– 2 eetlepels lijnzaad
– 4 (medjool) dadels, ontpit
– Ongeveer 100 ml water
– 45 gram kokosolie, gesmolten
– 72 gram cacaopoeder
– 1/4 tl zout
– 1 tl vanille extract (aroma doet het ook goed)
– 50 gr (kokosbloesem) suiker
– 1,5 tl bakpoeder
Equipment
Ik ga er vanuit dat je standaard dingen als een weegschaal sowieso bij de hand hebt.
– Keukenmachine (blender kan ook)
– Bakblik voor muffins (6 of 12)

Hoe te maken: Brownies van bonen
Houd je vast, het simpelste gerecht ever!
Verwarm je oven voor op 180 graden, en zet tijdens het opwarmen het bakje met kokosolie er in zodat het kan smelten.
Doe de lijnzaad,dadels en het water in de keukenmachine en laat even draaien tot alles goed gemengd is.
Voeg de rest van de ingrediënten toe, ik doe altijd de bonen bovenop, zodat de cacaopoeder niet helemaal verwaait als je de keukenmachine aanzet.
Laat nu de keukenmachine draaien totdat je een substantie hebt die ik het beste kan vergelijken met chocolademousse, alleen dan niet luchtig. Als je het idee hebt dat je substantie te dik is voeg er dan voorzichtig wat water bij, maar weet vast dat je hem liever te dik dan te dun wilt hebben.
Schep nu je mengsel in het muffinblik, maak je brownies niet te groot want dan vallen ze uit elkaar. Voor mij is 1 eetlepel per muffingaatje genoeg. Je kan ze eventueel beleggen met pinda’s of noten voor wat extra umph, deze duw je er in en bak je mee.
Ze gaan ongeveer 25 minuten in de oven, en daarna laat je ze ongeveer een half uur afkoelen voordat je ze uit het blik haalt. Dit afkoelen is belangrijk, als ze het te vroeg doet dan vallen ze uit elkaar.
Neem ze mee naar je werk, versier ze met vers fruit en ijs of leg ze naast de koffie, je nieuwe lievelingsbrownies kunnen alles!
Deel dit recept met anderen!