Zebracake met chocolade en burenliefde

Zebracake met chocolade (en burenliefde)

Een paar weken geleden heb ik deze fantastische zebracake met chocolade gebakken. En niet zomaar: nee, er zit een scheutje burenliefde in!

Het was laatst Landelijke Opschoondag en bij ons in de gemeente wordt daar gelukkig veel aan gedaan. In onze straat gaan we altijd met een flinke groep mensen op pad om ons stukje van het dorp schoon te maken. De gemeente levert dan de nodige vuilniszakken, prikstokken en zelfs een heerlijke lunch.

De inzet komt wel van ons allemaal. Van bijna ieder huishouden is wel iemand aanwezig om schoon te maken. We vinden de gekste dingen in het bosje bij onze straat (denk aan opgeblazen kluizen bijv.) en met z'n allen slepen we altijd kilo's vuilnis weg.

Al met al een mooi initiatief, waar ik graag aan meedoe!
Dit jaar was ik echter hartstikke zwanger op deze dag en zag ik mezelf niet bepaald door de bosjes scharrelen om afval op te rapen. Ik bedoel, ik ruim nèt aan thuis mijn eigen afval op. Het afval in de straat moet maar even een jaartje op mij wachten!

Desalniettemin wilde ik graag mijn steentje bijdragen. Ik vind het namelijk supertof dat een hele straat op zaterdagochtend vroeg een gezamelijke moeite doet om de buurt schoon te maken. Zeker als je nagaat dat al deze rommel echt niet van onszelf komt. Jong en oud, iedereen doet mee.

Daarom heb ik op mijn eigen manier de buurt geholpen. Na al dat harde werken en sjouwen met afval is een stukje zebracake met chocolade preciés iets wat heerlijk smaakt. Ik sloeg aan het bakken en maakte mijn buurtjes blij!Ingrediënten

Deze overheerlijke zebracake met chocolade komt niet uit mijn eigen stal met lekkernijen. Het is een recept van mijn bakgoeroe Laura.
Het enige wat hierbij uit mijn hoofd komt is de vervanging van water door sinaasappel. Ik vind chocolade en sinaasappel namelijk een hemelse combinatie. Het pakte zeer goed uit, dus dat is absoluut een aanrader!


 • Zebracake

  - 500 gram suiker
  - 420 gram bloem
  - 340 gram boter
  - 5 eieren
  - 120 ml melk
  - 75 gram cacaopoeder
  - Sap van 1 sinaasappel (65 ml)
  - Rasp van 1 sinaasappel
  - 2 tl bakpoeder
  - 2 tl vanille aroma
  - Een snufje zout

 • Chocoladeglazuur

  - 1 Reepje pure chocolade 🙂

 • Equipment

  Ik ga er vanuit dat je standaard dingen als een weegschaal sowieso bij de hand hebt.
  - Maar liefst 3 grote (beslag-)kommen
  - Mixer
  - 2 ijslepels of iets wat daarop lijkt
  - Tulband cakevorm

Hoe te maken: zebracake met chocolade

Verwarm je oven voor op 175 graden.

Mengkom 1: Roer de bloem, bakpoeder en zout door elkaar.

Mengkom 2: Maak een klompje van de sinaasappelsap, rasp, cacaopoeder en 100 gram van de suiker. Het lijkt aan de droge kant te zijn, vandaar de heerlijke term 'klompje.' Geen zorgen, dat komt verderop nog helemaal goed!

Mengkom 3: Smelt hierin de rest van de suiker (400 gr.) en de boter. Wanneer het gesmolten is voeg je ook de vanille aroma toe. Om het beheerst en geleidelijk te smelten doe je dit het beste au-bain-marie. Geen zin om beheert te werk te gaan? De magnetron werkt vast net zo goed.

Neem het boter/suiker smeltsel en test hoe warm het is. Je gaat namelijk nu 1-voor-1 de eieren er doorheen mixen en daarom wil je niet dat het te warm is. Gebakken ei in je cake, anyone?

Wanneer de eieren er doorheen zijn gemixt ga je verder met het toevoegen van de melk en het bloemmengsel. Om en om een beetje toevoegen en doormixen.

Time to zebra!

Nu je je basisbeslag hebt staan is het tijd 'to put the zebra in zebracake!' Verdeel het beslag in twee kommen. Eentje mag net iets minder hebben dan de ander, hier voeg je namelijk je chocoladeklompje aan toe.

Mix dat deel van het beslag met het chocoladeklompje tot het ook een glad beslag is.

Vet de cakevorm in en begin met het toevoegen van het beslag. Hier komen je ijslepels van pas. Ik had maar 1 ijsschep en heb nog een maatschep gebruikt met ongeveer dezelfde inhoud. Werkte ook prima!

Start met twee scheppen wit beslag, op dezelfde plek in de cakevorm. Daar doe je 1 schep chocoladebeslag op, daarna weer een schep wit beslag, etc. etc. 
Steeds op dezelfde plek in de cakevorm, het zakt vanzelf uit door de vorm heen.

In het originele recept vind je hiervan een overzicht met plaatjes, zodat je kunt zien wat ik bedoel.

Bakken en versieren maar!

Bak je zebracake in 75 minuten gaar. Met een houten prikker test je of de cake gaar is.

Ik heb de cake na het bakken zo'n 10 minuten laten afkoelen in de vorm zelf, en daarna op een rooster gezet om verder af te laten koelen.

Voor de versiering had ik geen zin (lees: puf, want ik heb een superdikke buik en geen zin om de hele tijd in de keuken te staan.) om helemaal all-out te gaan. Daarom ben ik teruggevallen op een golden oldie die wat mij betreft écht hoort bij tulbandcake: gewoon chocolade eroverheen gieten!

Ik had een klein reepje pure chocolade, die heb ik gesmolten in de magnetron. Daarna heb ik met een theelepeltje in ieder richeltje van de zebracake wat chocolade laten zakken. De hele bovenkant volgesmeerd zodat het er ook nog leuk uit zag.

De chocolade heb ik helemaal hard laten worden voordat ik de zebracake serveerde. Echt waar, ik vind weinig dingen lekkerder dan een smeuïge cake met hard geworden chocolade erop!


Zebracake met chocolade, wat mij betreft absoluut voor herhaling vatbaar! En wat mijn buurtjes betreft gelukkig ook!

Nadat al het afval was opgeruimd hebben we nog even na zitten praten met koffie en een lekkere plak cake. Heb ik gelukkig toch nog wat kunnen doen!

Wat is jouw laatste uiting van burenliefde geweest? Doe jij wel eens iets leuks met of voor de buurt?


Deel dit recept met anderen!

Misschien vind je dit ook interessant om te lezen:


Comments 4

  1. Post
   Author
  1. Post
   Author

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.