Zoete aardappel-toastjes

Zoete aardappel-toastjes, een heerlijk alternatief voor toastjes!

Een tijdje geleden was ik op pad met een vriendinnetje die door haar glutenallergie een heleboel lekker eten moet missen. Zo kwam ik op het idee om zoete aardappel-toastjes te maken!
Een uitprobeersel, want ik wist niet zeker of het lekker zou zijn. Maar als het zou slagen dan zou dat mooi meegenomen zijn voor haar. En trouwens ook voor mij, want ik ben nog steeds bezig met mijn gezondere lifestyle. Daar past die brie en blauwe kaas ook goed in.

Ingrediënten

Zoete aardappel-toastjes - aardappels
 • Zoete aardappel-toastjes

  – Paar zoete aardappels, zo recht mogelijk
  – Olijfolie
  – Beetje zout

 • Equipment

  Ik ga er vanuit dat je standaard dingen als messen en een snijplank sowieso bij de hand hebt.
  – Grote mengkom
  – Bakplaat met bakpapier

Hoe te maken: gerecht

Verwarm de oven voor op 200 graden. Als je hete lucht hebt, gebruik die dan, ik leg je hieronder uit waarom.

Was de aardappels met een borstel en snijd de echte vieze stukjes schil weg.
Om goede zoete aardappel-toastjes te krijgen moeten de schijfjes zo gelijk mogelijk zijn. Je kan hier een apparaat voor gebruiken, maar ik ben eigenlijk wel tevreden met mijn snijkunsten dus ik deed het met de hand.

Maak ze niet te dun, je wilt geen chips, maar ook niet te dik, dan worden ze nooit knapperig. Toastjesdikte dus!

Hussel de schijfjes om met wat olijfolie en een beetje zout. Je kan hier ook alvast een beetje kruiden bij doen als je iets maakt waarvan je weet dat het er goed bij smaakt. Ik ging voor neutraal om het te proberen.

Zoete aardappel-toastjes - schijfjes op de plaat

Spreid de schijfjes uit over de bakplaat, zorg dat ze elkaar niet overlappen. Nu wordt het interessant: ik heb in mijn gewone oven 2x 20 minuten gedaan, halverwege omgedraaid. Tegen het einde waren alleen nog lang niet alle toastjes even toasterig, en sommigen waren ronduit taai. Toen heb ik mijn oven even op hete lucht gezet en was het probleem in no time voorbij.
Kortom: denk even goed na hoe jouw oven is, en wat het handigst is. Ik doe ze nu op 200 graden hete lucht, ongeveer een kwartiertje aan elke kant.

Zoete aardappel-toastjes - gebakken schijfjes

Hierna beleg je ze met wat je maar wilt! Doordat er geen kruiden opzaten waren die van mij heel neutraal en dus heerlijk met deze kaas combi’s:
– Brie met een drupje honing en granaatappelkorrels
– Blauwe kaas met peer en walnoot

Zoete aardappel-toastjes - met kaas

Deze zoete aardappel-toastjes vielen enorm in de smaak, en ik ga ze zeker nog vaker maken! Ik denk dat ze met paté of roomkaas ook heerlijk zijn!

Zou jij deze zoete aardappel-toastjes ook willen proberen, of hou je het bij de gewone toastjes?

Deel dit recept met iemand die ook wel wat glutenvrije toastjes zou willen eten!

Sommige links in dit artikel zijn affiliate links, fijn als jij via mij zou willen bestellen ♥

Comments 8

  1. Nou, dan zou ik het helemáál aanraden! Alles wat overblijft snack je namelijk zo als een soort chipje weg. Als er wat overblijft natuurlijk 😉

 1. Wat ziet dit er prachtig uit! En ik weet bijna zeker dat dit heerlijk moet zijn. Mooie hapjes voor als er visite komt. Deze ga ik zeker onthouden

  1. Post
   Author
  1. Post
   Author
  1. Post
   Author

   Ah, en ik vind het weer heel lief van jou dat je dat opvalt uit deze blog 🙂 Het lijkt me zo rottig als er dingen zijn waarvan je weet dat je ze lekker vind, maar ze gewoonweg niet kán eten. Zoete aardappel rocks inderdaad! Moest echt moeite doen om de toastjes te bewaren en niet tussendoor al op te snacken!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.