Tekstcorrectie en redactiewerk

Tekstcorrectie en redigeren

Tekstcorrectie, een vak waarvan ik tot voor kort niet wist dat het bestond. Ondanks dat ik het al jaren deed!

Tijdens mijn afstuderen kreeg ik hulp van een zakenman. Gratis, maar met één voorwaarde: pay it forward, help ooit eens iemand die het ook nodig heeft.

Dat deed ik. Voor iemand die ik toen nog niet zo goed kende redigeerde en corrigeerde ik haar thesis. Een thesis van een ander volgde, en nog eentje. Ze maakte een e-boek, kon ik haar daar ook mee helpen? En zo begon het balletje te rollen.

Boeken corrigeren, mijn droombaan

Ik ben altijd al een boekenwurm geweest, liever een boek dan tv, liever thuis lezen dan op pad. Niet gek dus dat 'het boekenwereldje' mij altijd heeft getrokken.

Ik vind het zo tof dat er mensen zijn die een verhaal bedenken, dat op weten te schrijven en dat er dan andere mensen zijn die zich daar totaal in kunnen verliezen of er helemaal geïnspireerd door raken. Toen ik na mijn studie in een boekenwinkel werkte werd de liefde alleen maar groter.

Dus toen er een cursus 'Teksten corrigeren' voorbijkwam waarmee je officieel leert corrigeren voor uitgeverijen was de keuze snel gemaakt. Ik had geen idee dat dit vak bestond, maar wist meteen dat het mij op het lijf geschreven was.

Doen waar ik goed in ben, en ondertussen zelf betrokken zijn in dat proces van boeken maken. Het is mijn droombaan.

Jammer, ik wilde je net vragen mijn webteksten te corrigeren...

Geen probleem, ook dat doe ik. Daarin ga ik zelfs nog een stapje verder: als je wilt kan ik daarvoor de redactie op me nemen.

Ik heb inmiddels jaren ervaring met het redigeren en corrigeren van veel verschillende soorten teksten. Webteksten, e-boeken, theses, menukaarten. Jup, het zijn juist vaak de gekste dingen waar mensen taalfouten tegenkomen en over vallen.

Door mijn werk als tekstschrijver weet ik altijd goed hoe je de kern van wat je wilt zeggen kunt overbrengen. Uitermatige handig als je zelf bijvoorbeeld een e-boek schrijft en maar om de hete brij heen draait.

Ik geef je feedback, help je met het beter leesbaar maken van zinnen en haal taal- en typfouten uit je teksten.

Kosten van tekstcorrectie en redactie

De meeste uitgeverijen hanteren een vast tarief voor hun freelance correctors. Dat gegeven heb ik als leidraad gebruikt bij het bepalen van mijn eigen tarieven voor correctiewerk.

Voor het redigeren van teksten heb je meer kennis en expertise nodig. Daar reken ik dus ook meer voor.

De precieze kosten hangen enorm af van wat ik voor je kan doen. Het corrigeren van een menukaart is een stuk minder werk dan het redigeren van een e-boek. Daarom heb ik een overzicht gemaakt van gemiddelde projecten en de kosten die daarbij horen. Op die manier kan je voor jezelf inschatten wat de kosten voor jouw project zouden zijn.

Overzicht met samenwerkingsvoorbeelden